Aktuality

10. 1. 2011 Tuk v potravě a obezita

V bohatých  zemích  se  během  posledních  30  let   dramaticky  zvýšila  prevalence  nadváhy  a  obezity. Až epidemický  rozměr této „nemoci“ se  stal nejvýznamnějším  problémem  a předmětem zájmu  o  veřejné  zdraví.  Nadváha  u  dospělých  přináší  rizika  takových  chronických  ...pokračovat

3. 9. 2010 ColFos – šampion mezi surovinami z kolostra/mléka

Díky ptačí a prasečí chřipce, ale i díky mnoha nově se vyskytujícím infekcím se v nedávné době doslova „roztrhl pytel“ s výzkumnými a vývojovými pracemi, které si kladou za cíl nalézt účinnou obranu proti patogenům – původcům infekcí, či pomoc v nemoci a rekonvalescenci u celé řady farmakologických ...pokračovat

2. 7. 2010 Důmyslná forma skladování vápníku a nový pohled na jeho využití

Všichni živočichové jsou absolutními aeroby.  Mitochondrie v jejich buňkách požadují nepřetržitě kyslík. Jestliže ho nedostanou, odumřou. V zemském ovzduší se kyslík ve větším množství vyskytoval již více než 500 milionů let před nástupem živočichů. Tvrdé části jejich těla, jako jsou kostry ryb ...pokračovat

18. 5. 2010 Vliv bílkovin na život člověka

Bílkoviny spolu s  tuky a sacharidy (cukry) patří mezi základní složky naší potravy. Podle zásad zdravé výživa a vyvážené stravy je jejich poměrové energetické zastoupení ve stravě dospělého člověka, vzhledem k tukům a sacharidům, nejnižší (10 - 15 %).  Přesto se nedoporučuje zanedbávat jejich pravidelný denní ...pokračovat

21. 4. 2010 Jarní únava

Jaro je v plném proudu a řada z nás možná pociťuje jarní únavu.  Z čeho jsme na jaře unaveni a lze tuto únavu nějak jednoduše zmírnit? Každý z nás si zaručeně všiml, že na jaře se příroda probouzí, vše překotně raší, roste a kvete, živočichové končí svůj zimní spánek a námluvy jsou v plném proudu. A ...pokračovat

1. 3. 2010 Káva pod drobnohledem odborníků

Vítejte u nás! Posaďte se, prosím. Mohu Vám nabídnout šálek kávy? Co si asi představí vítaný návštěvník, že mu bylo nabídnuto? Nejspíš lahodný nápoj – odvar mleté pražené kávy v malém hrníčku. Hostitel/ka vybere nejvhodnější způsob přípravy: prožene porci mleté kávy parou (tzv. presso), nebo ji překape ...pokračovat

5. 2. 2010 Bez cukru to jde snadněji

(Bez sacharidů člověk žít nemůže, ale bez cukru – sacharózy ano) Evropa se s cukrem seznámila až ve středověku. Do té doby byl ten, kdo chtěl sladit, odkázán na med včel. V Egyptě byly medu přisuzovány magické vlastnosti. Připravovala se i medovina s obsahem alkoholu. V oblastech Polynésie, Číny a Indie znali cukrovou ...pokračovat

7. 1. 2010 Hlad a sytost - dva pocity, které člověka od nepaměti provázejí

Regulace příjmu potravy, a tím i tělesné hmotnosti je natolik významná funkce, že je řízena, obdobně jako např. teplota těla, z centrálního regulátoru – hypotalamu. Na rozdíl od zmíněné teploty není u tělesné hmotnosti striktně dán „set point“ neboli bod nastavení. Regulace probíhá s výkyvy kolem určité ...pokračovat

3. 12. 2009 Ryby nejen o Vánocích

Ryby by se na našem jídelníčku neměly objevit jen na Vánoce, ale po celý rok alespoň 1x týdně. A vyzkoušet lahodné úpravy můžeme nejen u tradičního Českého kapra, ale i u dalších sladkovodních nebo mořských ryb. Přesto, že jsme zemí s dlouholetou rybníkářskou tradicí, je konzumace rybího masa u nás velmi nízká. ...pokračovat

5. 11. 2009 Zdraví podporující mléčné bílkoviny

Bílkoviny, nebo-li proteiny, patří dohromady s tuky a cukry mezi základní složky naší potravy. Je tedy zapotřebí dodržovat jejich pravidelný denní přísun, a to v jakémkoli věku. Bílkoviny jsou potřebné jak pro zdravý vývoj dětí, tak pro stárnoucí organismus a rovněž nepostradatelné pro rekreační i vrcholové ...pokračovat

«
» »| Zobrazeny záznamy: 11 - 20 / 28